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PDC Guidelines for Local Government Agencies in Election Campaigns 

Note:  The Edmonds’ Petitioner Group has introduced evidence that the City of 
Edmonds, the South County/RFA, and the Loomis PR, LLC have on multiple 
occasions egregiously violated RCW 42.17A.555 in the “Basic Principles” shown 
below in points #5 - #10 (see pps 3, 4 in yellow highlights).  

Cite as PDC Interpretation No. 04-02 

Use of the Guidelines 

These Guidelines are meant to aid and assist in compliance with the law. 

This document is an educational tool that is an expression of the Commission's view of 
the meaning of RCW 42.17A.555 and relevant administrative rules and case law 
involving local government and election campaign activity.  It is intended to provide 
guidance regarding the Commission's approach and interpretation of how the statutory 
prohibition on the use of public facilities for campaigns impacts activities that may be 
contemplated by government employees and other persons who may seek to utilize 
those public facilities.  Readers are strongly encouraged to review the statute and rules 
referenced in these Guidelines. 

For ease of reference, the majority of this interpretation is in chart form.  In part, the 
chart identifies categories of persons, some possible activities, and some general 
considerations.  These illustrative examples in the columns of the chart are not intended 
to be exhaustive. 

For example, the categories of persons identified are, in many cases, illustrative only 
and simply identify groups of persons more likely to undertake or consider undertaking 
the activity mentioned in the adjacent columns.  If an activity is described as being 
viewed as "Permitted," it is viewed as permitted for all agency personnel otherwise 
having the authority under law or agency policy to undertake that action, not just the 
persons identified in the chart or in a particular column.  The same approach is applied 
to the "Not Permitted" column.   Further, the remarks in the chart's "General 
Considerations" column have relevance for the entire section and are not limited to the 
specific bullet point immediately to the left of the general consideration. 

As noted in the Basic Principles section below, hard and fast rules are difficult to 
establish for every fact pattern involving agency facilities that may occur. 

• School Districts are directed to Guidelines for School Districts in Election 
Campaigns, Interpretation 01-03. 

Situations may arise that are not squarely addressed by the guidelines or that merit 
additional discussion.  The PDC urges government agencies to review the guidelines in 
their entirety, and to consult with their own legal counsel and with the PDC.  The PDC 
can be reached at pdc@pdc.wa.gov, 360/753-1111 or toll free at 1-877-601-2828. 

http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
https://www.pdc.wa.gov/rules-enforcement/guidelines-restrictions/guidelines-school-districts-election-campaigns
https://www.pdc.wa.gov/rules-enforcement/guidelines-restrictions/guidelines-school-districts-election-campaigns
mailto:pdc@pdc.wa.gov
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Use of public office or agency facilities in campaigns - Prohibition - 
Exceptions.  RCW  42.17A.555 

No elective official nor any employee of his or her office nor any person appointed to or 
employed by any public office or agency may use or authorize the use of any of the 
facilities of a public office or agency, directly or indirectly, for the purpose of assisting a 
campaign for election of any person to any office or for the promotion of or opposition to 
any ballot proposition. Facilities of a public office or agency include, but are not limited 
to, use of stationery, postage, machines, and equipment, use of employees of the office 
or agency during working hours, vehicles, office space, publications of the office or 
agency, and clientele lists of persons served by the office or agency. However, this does 
not apply to the following activities: 

1. Action taken at an open public meeting by members of an elected legislative body 
or by an elected board, council, or commission of a special purpose district 
including, but not limited to, fire districts, public hospital districts, library districts, 
park districts, port districts, public utility districts, school districts, sewer districts, 
and water districts, to express a collective decision, or to actually vote upon a 
motion, proposal, resolution, order, or ordinance, or to support or oppose a ballot 
proposition so long as (a) any required notice of the meeting includes the title and 
number of the ballot proposition, and (b) members of the legislative body, members 
of the board, council, or commission of the special purpose district, or members of 
the public are afforded an approximately equal opportunity for the expression of an 
opposing view; 

2. A statement by an elected official in support of or in opposition to any ballot 
proposition at an open press conference or in response to a specific inquiry; 

3. Activities which are part of the normal and regular conduct of the office or agency. 
4. This section does not apply to any person who is a state officer or state employee 

as defined in RCW 42.52.010. 

Finding -- Intent -- 2006 c 215: "(1) The legislature finds that the public benefits from an 
open and inclusive discussion of proposed ballot measures by local elected leaders, and 
that for twenty-five years these discussions have included the opportunity for elected 
boards, councils, and commissions of special purpose districts to vote in open public 
meetings in order to express their support of, or opposition to, ballot propositions 
affecting their jurisdictions. 
 
 
 
     (2) The legislature intends to affirm and clarify the state's long-standing policy of 
promoting informed public discussion and understanding of ballot propositions by 
allowing elected boards, councils, and commissions of special purpose districts to adopt 
resolutions supporting or opposing ballot propositions." [2006 c 215 § 1.] 

General applications of RCW 42.17A.555  WAC 390-05-271 

• RCW 42.17A.555 does not restrict the right of any individual to express his or her 
own personal views concerning, supporting, or opposing any candidate or ballot 
proposition, if such expression does not involve a use of the facilities of a public 
office or agency. 

http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.52.010
http://apps.leg.wa.gov/documents/billdocs/2005-06/Pdf/Bills/Session%20Laws/House/2713-S.SL.pdf
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-271
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
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• RCW 42.17A.555 does not prevent a public office or agency from (a) making 
facilities available on a nondiscriminatory, equal access basis for political uses or 
(b) making an objective and fair presentation of facts relevant to a ballot 
proposition, if such action is part of the normal and regular conduct of the office or 
agency. 

Definition of normal and regular conduct.  WAC 390-05-273 

Normal and regular conduct of a public office or agency, as that term is used in the 
proviso to RCW 42.17A.555, means conduct which is (1) lawful, i.e., specifically 
authorized, either expressly or by necessary implication, in an appropriate enactment, 
and (2) usual, i.e., not effected or authorized in or by some extraordinary means or 
manner. No local office or agency may authorize a use of public facilities for the purpose 
of assisting a candidate's campaign or promoting or opposing a ballot proposition, in the 
absence of a constitutional, charter, or statutory provision separately authorizing such 
use. 

Similar prohibitions on the use of public facilities by state employees and state officers 
are described in a memorandum from the Attorney General's Office regarding RCW 
42.52 and available at http://www.ethics.wa.gov. 

Basic principles 

1. Public facilities may not be used to support or oppose a candidate or ballot 
proposition. RCW 42.17A.555. Facilities include local government agency 
equipment, buildings, supplies, employee work time, and agency publications.  The 
statute includes an exception to the prohibition for "activities which are part of the 
normal and regular conduct of the office or agency." 

2. The Public Disclosure Commission holds that it is not only the right, but the 
responsibility of local government to inform the general public of the operational 
and maintenance issues facing local agencies.  This includes informing the 
community of the needs of the agency that the community may not realize 
exist.  Local governments may expend funds for this purpose provided that the 
preparation and distribution of information is not for the purpose of influencing the 
outcome of an election. 

3. Public employees do not forfeit their rights to engage in political activity because of 
their employment.   Neither may agency employees be subjected to coercion, 
pressure, or undue influence to participate in political activity or to take a particular 
position.  Public officials and employees should make it clear that any participation 
is personal rather than officially sponsored. 

4. Supervisory personnel have a duty to know, apply, and communicate to their staffs 
the difference between acceptable information activities and inappropriate 
promotional activities in support of local government ballot measures. 

5. Local elected officials are free to support agency ballot issues and engage in other 
political activities as long as such activities do not make use of government 
facilities, time or resources and do not either pressure or condone employees' use 
of agency facilities, time or resources to support ballot issues. 

6. The PDC is charged with enforcing RCW 42.17A.555.  This requires consideration 
and analysis of activities, which may or may not be determined to be in violation of 
the statute.  The PDC has, over the years, developed methods of considering and 
analyzing activities engaged in by public offices.  Among the factors considered are 

http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-273
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.52
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.52
http://www.ethics.wa.gov/RESOURCES/Resources.htm
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
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the normal and regular conduct and the timing, tone, and tenor of activities in 
relation to ballot measure elections.  As in any matter where intent is to be 
considered, hard and fast rules, which will be applicable to all situations, are difficult 
to establish.  

7. The combination of a number of activities into a coordinated campaign involving 
close coordination between agency activities and citizens' committee activities 
which closely resembles traditional election campaign activities and which is 
targeted at and/or occurs close in time to a ballot measure election is likely to draw 
close scrutiny and careful consideration by the PDC as to whether a violation has 
occurred. 

o (A)Historically, the PDC has routinely advised and held that with respect to 
election-related publications, one jurisdiction-wide objective and fair 
presentation of the facts per ballot measure is appropriate. In addition, if an 
agency* has also customarily distributed this information through means 
other than a jurisdiction-wide mailing (e.g. regularly scheduled newsletter, 
website, bilingual documents, or other format), that conduct has also been 
permitted under RCW 42.17A.555 so long as the activity has been normal 
and regular for the government agency. (PDC staff note: For more 
discussion of fact sheets, see this staff analysis).  

o (B)The PDC will presume that every agency may distribute throughout its 
jurisdiction an objective and fair presentation of the facts for each ballot 
measure.  If the agency distributes more than this jurisdiction-wide single 
publication, the agency must be able to demonstrate to the PDC that this 
conduct is normal and regular for that agency.  In other words, the agency 
must be able to demonstrate that for other major policy issues facing the 
government jurisdiction, the agency has customarily communicated with its 
residents in a manner similar to that undertaken for the ballot measure.  

o (C) Agencies are urged to read the definitions of "normal and regular" 
at WAC 390-05-271 and WAC 390-05-273.  Agencies need to be aware, 
however, that in no case will the PDC view a marketing or sales effort 
related to a campaign or election as normal and regular conduct. 

8. The PDC attributes publications or other informational activity of a department or 
subdivision as the product of the local agency as a whole. 

9. Providing an objective and fair presentation of facts to the public of ballot measures 
that directly impact a jurisdiction's maintenance and operation, even though the 
measure is not offered by the jurisdiction, may be considered part of the normal and 
regular conduct of the local agency.  The agency must be able to demonstrate that 
for other major policy issues facing the jurisdiction, the agency has customarily 
communicated with its residents in a manner similar to that undertaken for the ballot 
measure. 

10. State law provides certain exemptions from the prohibition on the use of public 
office or agency facilities in campaigns for an elected legislative body, an elected 
board, council or commission of a special purpose district, and elected officials that 
are not afforded appointed officials.  RCW 42.17A.555 (1) and (2) apply only to 
these elected bodies and elected officials.** 

*Agency means any county, city, town, port district, special district, or other state political 
subdivision. 

**See Chapter 215, Laws of 2006 and AGO 2005 No. 4. 

http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
https://www.pdc.wa.gov/sites/default/files/2021-09/Fact.Sheets.pdf
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-271
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-273
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.555
http://apps.leg.wa.gov/documents/billdocs/2005-06/Pdf/Bills/Session%20Laws/House/2713-S.SL.pdf
https://www.atg.wa.gov/ago-opinions/meaning-term-elected-legislative-body-used-rcw-4217130

